Beleggen

Een steeds meer gebruikt alternatief voor je geld op een spaarrekening zetten is beleggen. Terwijl de spaarrente tegenwoordig bijna niks meer is, biedt beleggen juist heel veel kansen. Je kunt verschillende redenen hebben om te beleggen maar het is altijd slim om hier eerst iets over te leren voordat je eraan begint.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren. Je zet je geld apart met het doel dat geld op de lange termijn te laten groeien en je vermogen op te bouwen. Dit kun je doen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het kopen van aandelen, obligaties of vastgoed. Je kunt ook beleggen in cryptocurrencies, een digitale valuta. De basis komt echter altijd op hetzelfde neer; je koopt een product voor een bepaalde prijs die bepaald wordt door de koers. De waarde van dat product verandert na verloop van tijd. De bedoeling is dat je dit product vervolgens weer verkoopt, met winst. De kans bestaat dat jouw product in deze periode minder waard wordt. Hou dan altijd je hoofd koel en denk goed na over de beslissingen die je maakt.

Hoe werkt beleggen?

Beleggen brengt altijd risico's met zich mee. Deze zijn echter afhankelijk van producten waarin je belegt. Zorg daarom dat je een plan hebt en niet voor verrassingen komt te staan, en je alleen geld belegt dat je ook kunt missen. De bekendste manier om te beleggen is door aandelen te kopen via de beurs. Tegenwoordig is dit volledig digitaal en kun je thuis beleggen via een online broker met je computer of smartphone. Met portalen als Strategisch Beleggen voor een ideale start met beleggen is beleggen voor iedereen toegankelijk geworden. Door de lage rentestand is beleggen zelfs een van de weinige manieren om enigszins rendement op je kapitaal te vergaren. Of jouw belegging rendement op zal leveren is afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De kans bestaat dus ook dat jouw belegging minder waard wordt. Als je wilt gaan beleggen, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent. Stel van tevoren vast hoeveel geld je wilt investeren en waarin. Je kunt ook beleggen in een cryptovaluta, zoals bitcoin. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt actief handelen in cryptovaluta, dat noemen we “traden”. Dit is korte termijn investeren, waarbij je verdient op de fluctuaties in de koers van de cryptovaluta. Je kunt er echter ook voor kiezen een cryptovaluta als bitcoins voor de lange termijn te kopen en vast te houden.
Weet jij al waar je in gaat beleggen?