Zorgverzekering

Alle Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn hebben de verplichting een zorgverzekering te nemen. Je betaalt maandelijks een bedrag, ook wel premie genoemd, aan de verzekeraar, waarna jouw toekomstige zorgkosten deels of geheel vergoed worden. Maar hoe kies je een passende zorgverzekering? En wat is het eigen risico? Je leest het hieronder. 

Passende zorgverzekering kiezen

De zorgverzekering is dus verplicht, maar hoe kies je een zorgverzekering die ook echt bij jou past? Allereerst is het slim om te bedenken hoeveel zorg je nou eigenlijk nodig hebt in een jaar, want des  te meer zorg je nodig hebt, des te hoger je maandelijkse premie zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een beugel. Het onderhouden van een beugel door de orthodontist kost veel geld en vergt daarom een hogere premie. Ook zou je al kunnen bedenken hoeveel je maximaal per maand aan premie kwijt kan. Hierbij moet je rekening houden met het eigen risico, maar daar komen we zo op terug. De volgende stap is om een (basis)zorgverzekering te kiezen. Je kan namelijk naast de verplichte basiszorgverzekering ook aanvullende zorgverzekeringen nemen. Deze komen voordelig uit wanneer je hoge zorgkosten verwacht. Ben je erover uit welke zorgverzekering(en) je nodig hebt? Dan rest je nu nog de stap om een verzekeraar te kiezen. Dit doe je het snelst met online vergelijkers, aangezien deze alle verzekeraars en hun prijzen en voorwaarden met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat de gekozen zorgverzekering volledig bij jou past. Dit kun je bijvoorbeeld doen via de vergelijker van:
  • Uw zorgverzekering voor 2023 uitzoeken? Kies voor alle zorgverzekeringen te vergelijken. Het Webzorg vergelijk voor zorgverzekeringen geeft je advies voor de beste keuze van zorgverzekeringen. Bekijk en vergelijk de zorgpremie en voorwaarden van elke zorgverzekeraar en maak zo uw keuze.
  • Uw zorgverzekering kiezen? De zorgvergelijker 2024 van Alles over verzekeringen voor de beste keuze van uw zorgverzekering. Met deze zorgvergelijker kunt u eenvoudig alle voorwaarden en bijbehorende extra kosten met elkaar vergelijken. Kies zo de beste zorgverzekeraar.

Zorgverzekering en eigen risico

Bij een zorgverzekering is het eigen risico het deel dat je zelf betaalt. Verwacht je dat je het komende jaar weinig zorgkosten zal maken? Dan kan je ervoor kiezen een hoger eigen risico te nemen. Zo daalt je maandelijkse premie en hoef je dus minder geld te betalen aan de verzekeraar. Maar let wel op. Zorgkosten kunnen erg hoog uitkomen, en als je niet voldoende verzekerd bent kan dit financieel zwaar vallen. Het is daarom niet verstandig om een maximaal eigen risico te nemen. Bedenk hoeveel zorg je het komende jaar nodig hebt en bepaal een bedrag dat je jaarlijks zelf zou kunnen betalen aan zorg. Door dit te doen kan je makkelijker een passend eigen risico kiezen en kom je uiteindelijk niet voor verrassingen te staan.